Geschiedenis

Weespertrekvaartmannen, historie en de optredens in 2015

Al sinds 1993 zingt dit Amsterdamse mannenkoor met hart en ziel het  „andere lied van de zee”
Over water, polders, dijken, het zeemansleven en over Amsterdam,
Maar vooral ook over liefde, weemoed, verlangen en heimwee.

We zingen poëtische teksten van Jacques Brel, Ramses Shaffy, Jeff Hofmeister, Rowwen Héze, Jeroen Zijlstra, Thé Lau, Raymond van het Groenewoud, Bertold Brecht , J.J. Slauerhoff en soms ook de traditionele shantyliederen.
Met ”het andere lied van de zee”, waarin koorzang afgewisseld wordt met enkele solo’s, hebben de Weespertrekvaartmannen 5 keer op het podium gestaan tijdens Sail 2015.

De Weespertrekvaartmannen hebben ook drie theaterproducties in het programma.

1 ) De volksopera „De dood en de zee” van Jeff Hofmeister.
2 ) Achter de Dijken: een modern familiedrama over de teloorgang van de visserij op de Zuiderzee, uitgevoerd in 2013 i.h.k.v. ons 20 jarig jubileum, i.s.m. Trio Bier
3 ) De Langste nacht van Slauerhoff.

„De Langste Nacht” is een liederenprogramma met teksten van en over de dichter, scheepsarts J.J. Slauerhoff. Gedichten die op muziek gezet zijn door onze dirigent. De liederen worden afgewisseld met enkele teksten die door koorleden gedeclameerd worden.
Vanwege de originaliteit en het succes werd „de langste nacht”, sinds de premiere in december 2014 ook in 2015 nog drie keer uitgevoerd.

Ons koor bestaat uit 32 tenoren, bassen en baritons. We worden begeleidt door twee accordeonisten, Paulien en Ronald.
Onder de gedreven leiding van dirigent, zanger en cellist Vincent de Lange zijn de optredens een feest voor zowel het publiek als voor het koor, maar ook kan de ingetogen uitvoering van sommige liederen ertoe leiden dat er in het publiek zo nu en dan een traan weggepinkt moet worden.

In 2015 hebben de Weespertrekvaartmannen 23 keer op het podium gestaan, o.a. twee keer in de theaterzaal van de OBA in Amsterdam, een keer in de bibliotheek van Almere, in het Scheepvaartmuseum, op de Silodam t.g.v. Sail, twee keer in de KHL , drie keer in verzorgingstehuizen, op het shantyfetival van Zandvoort, op het korenfestival in Vlaardingen, op het Bredewegfestival, op een dorpsfeest in Middelie en ook dit jaar in café Blaauwhooft.